Εξοικονομηση ενεργειας στον φωτισμο

2013-08-19 11:37

Οι ανάγκες φωτισμού αποτελούν αναμφίβολα ένα σημαντικό παράγοντα στη καθημερινή μας ζωή και απαιτούν σημαντικά ποσά ενέργειας. Ο σωστός σχεδιασμός του τεχνητού φωτισμού, η αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού, η χρήση λαμπτήρων υψηλής απόδοσης και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, η επιλογή κατάλληλων φωτιστικών σωμάτων και η σωστή συντήρησή τους αποτελούν μόνο μερικά μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας στο φωτισμό.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό εξαρτάται από την ισχύ των λαμπτήρων (watt) και το χρόνο λειτουργίας τους. Οι σύγχρονοι οικονομικοί λαμπτήρες, για το ίδιο επίπεδο φωτεινότητας με τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, έχουν 10 φορές μεγαλύτερο χρόνο ζωής και απαιτούν το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής κατανάλωσης. Το κόστος αγοράς τους είναι μεν μεγαλύτερο αλλά το συνολικό οικονομικό όφελος κατά τη χρήση τους είναι σημαντικό ως αποτέλεσμα της χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος και της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής τους (1 λαμπτήρας χαμηλής κατανάλωσης αντιστοιχεί με 10 κοινούς λαμπτήρες).

 

Ισχύς Λαμπτήρα Χαμηλής Κατανάλωσης 1(W)*

Ισχύς Κοινού Λαμπτήρας Πυρακτώσεως (W)

5

25

7

40

11

60

18

75

20

100

23

120

1Για το ίδιο ποσό φωτεινότητας.

Από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες κατηγορίες χρήσης, προκύπτει ότι η κατανάλωση ενέργειας για φωτισμό ανέρχεται σε:

 Χρήση

Κατανάλωση για φωτισμό
(% συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης)

Κτίρια Γραφείων

30-50

Καταστήματα

25-50

Νοσοκομεία

10-20

Ξενοδοχεία

10-25

 

Για την επιλογή των λαμπτήρων, ο καταναλωτής θα πρέπει να συμβουλεύεται με προσοχή την ενεργειακή ετικέτα του λαμπτήρα. Η ενεργειακή ετικέτα παρέχει πληροφορίες για τη φωτεινότητα του λαμπτήρα (lumen), την ισχύ (Watt), τη διάρκεια ζωής του (ώρες λειτουργίας) καθώς και για την ενεργειακή κατηγορία του λαμπτήρα, σε κλίμακα  ενεργειακής απόδοσης A-G (φθίνουσα σειρά).

 

Λαμπτήρας

Λειτουργία

Ισχύς (W)

Κατανάλωση (kWh)

Κοινός

1 ώρα

100

0,10

Κοινός

1 ώρα

60

0,06

Οικονομικός

1 ώρα 
(ίδιας φωτεινότητας 
με τον κοινό 100W)

20

0,02

 

Πέραν των λαμπτήρων φθορισμού σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας προσφέρουν και οι εναλλακτικές τεχνολογίες για φωτισμό όπως, οι αναβαθμισμένες λάμπες αλογόνου (improved halogen lamps, with xenon gas filling), οι λαμπτήρες φωτεινών εφφέ (LED, light emitted diode) και οι λάμπες νατρίου υψηλής εκκένωσης.

Η εγκατάσταση αισθητήρων φωτισμού σε χώρους όπου δεν χρειάζεται μόνιμος φωτισμός αποτελεί ένα ακόμα μέτρο για εξοικονόμηση ενέργειας στο φωτισμό. Ο αισθητήρας ενεργοποιεί το φωτιστικό ώστε να λειτουργεί μόνο όταν υπάρχει κίνηση και για χρόνο τον οποίο μπορεί να καθορίσει ο χρήστης.

 


Υπάρχει επίσης η επιλογή των αισθητήρων φωτισμού με φωτοκύτταρα που ανάβουν και σβήνουν τα φώτα ανάλογα με τη διαθέσιμη ποσότητα φωτός ημέρας καθώς και οι χρονοδιακόπτες, που ρυθμίζουν το άναμμα και σβήσιμο των φώτων ανάλογα με τη χρήση των χώρων. Σε κάθε περίπτωση, τον καλύτερο τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας στο φωτισμό αποτελεί η μέγιστη εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού και η ορθολογική χρήση του τεχνητού φωτισμού αναλόγως του χώρου και των αναγκών μας. Έξαλλου, μια μελέτη φωτομετρίας από ειδικούς, μπορεί να καθορίσει τις ακριβείς ανάγκες φωτισμού των κτιρίων και των εξωτερικών χώρων.

Υπάρχουν επίσης πολλοί άλλοι τρόποι για εξοικονόμηση ενέργειας στο φωτισμό, οι οποίοι δεν απαιτούν καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση αλλά αφορούν αποκλειστικά τη σωστή συμπεριφορά των χρηστών τους.