Συμβουλες για ψυγεια

2013-08-19 11:14

Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών διαθέτει ψυγείο. Οι συσκευές αυτές, όπως είναι συνδεδεμένες 24 ώρες το 24ωρο, καταναλώνουν πολλή ενέργεια, ιδίως εάν το ψυγείο είναι παλιό, ελαττωματικό ή δεν χρησιμοποιείται σωστά. Από κοινού, το ψυγείο και ο καταψύκτης ευθύνονται για 20% περίπου του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Ευτυχώς, υπάρχουν δύο εύκολοι τρόποι για να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα: η επιλογή συσκευών με τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας και η σωστή τους χρήση.

Μια καλή επιλογή 
Όταν επιλέγετε ψυγείο, προτιμήστε αυτά με την καλύτερη ενεργειακή απόδοση. Δηλαδή τις συσκευές με ενεργειακή σήμανση Α++ και Α+++. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι συσκευές Α++ και οι Α+++ καταναλώνουν 25% και 50%, αντίστοιχα, λιγότερη ενέργεια από τις αντίστοιχες συσκευές κατηγορίας Α+.

Υπάρχουν επίσης κάποια κριτήρια σχετικά με τον όγκο του ψυγείου που καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη, τα οποία μπορούν να διευκολύνουν στην επιλογή σας:

  • ο αριθμός των ανθρώπων που θα το χρησιμοποιούν (υπολογίζεται περίπου σε 100 λίτρα για ένα άτομο και επιπλέον 50 με 60 λίτρα για κάθε επιπρόσθετο χρήστη),
  • ο αριθμός των γευμάτων που καταναλώνετε στο σπίτι ανά εβδομάδα,
  • ο ρυθμός αναπλήρωσης της συσκευής,
  • ο όγκος των φρέσκων και ο όγκος των κατεψυγμένων προϊόντων που αγοράζετε,
  • ο τρόπος προετοιμασίας των γευμάτων: για την κάθε μέρα ξεχωριστά, για περισσότερες από μία ημέρες, κλπ.
  • η κλιματική κλάση της συσκευής που θέλετε να αγοράσετε, ώστε να μπορεί να λειτουργεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ανάλογα με την περιοχή όπου μένετε αλλά και με το σημείο όπου θα την τοποθετήσετε στο σπίτι σας.

Η κλιματική κλάση αφορά στο εύρος της θερμοκρασίας του άμεσου περιβάλλοντος (π.χ. κουζίνα) που προτείνει ο κατασκευαστής για την καλή λειτουργία των συσκευών του. Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι ψηλότερη ή χαμηλότερη από τις ενδεικτικές αυτές τιμές, επηρεάζεται αυτή η λειτουργία:

  • εάν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, μπορεί να σταματήσει ο μηχανισμός ψύξης,
  • εάν η θερμοκρασία υπερβαίνει την ενδεικτική τιμή, ο μηχανισμός ψύξης μπορεί να λειτουργεί ασταμάτητα

Όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία γύρω από τη συσκευή, τόσο μεγαλύτερη είναι και η κατανάλωση ενέργειας. Οι κλιματικές κλάσεις αναγράφονται στα τεχνικά εγχειρίδια και στο εσωτερικό της συσκευής (συνήθως πίσω από τα συρτάρια για λαχανικά και φρούτα). Για να μάθετε ποιες είναι οι κλιματικές κλάσεις μπορείτε να δείτε τα κριτήρια επιλογής.

Παραδείγματα συσκευών για διαφορετικές χρήσεις

  • «Μονόπορτο»: συσκευή με μία πόρτα, που αποτελείται από έναν θάλαμο συντήρησης (για φρέσκα προϊόντα) και μερικές φορές περιλαμβάνει σταθερό θάλαμο για παγάκια και την αποθήκευση κατεψυγμένων προϊόντων (3 αστέρων) με προαιρετική δυνατότητα κατάψυξης τροφίμων (4 αστέρων).
  • «Δίπορτο»: συσκευή με δύο πόρτες και δύο θαλάμους: έναν κύριο χώρο για την τοποθέτηση φρέσκων προϊόντων και, ακριβώς από πάνω, είτε ένα διαμέρισμα που μερικές φορές χρησιμεύει για τη φύλαξη κατεψυγμένων προϊόντων (3 αστέρων), είτε, πιο συχνά, έναν καταψύκτη (4 αστέρων).
  • «Ψυγειοκαταψύκτης» : συσκευή με δύο πόρτες και δύο θαλάμους: έναν καταψύκτη στο κάτω μέρος και, από πάνω, έναν χώρο συντήρησης φρέσκων προϊόντων. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν έναν ή δύο μηχανισμούς ψύξης, επιτρέποντας έτσι την ομοιόμορφη ή ανεξάρτητη ρύθμιση της θερμοκρασίας στους δύο θαλάμους.
  • «Ντουλάπα» ή «Αμερικάνικο»: συσκευή με δύο πόρτες συνήθως μεγάλων διαστάσεων, που περιλαμβάνει ένα ψυγείο και έναν καταψύκτη. Ως επί το πλείστον είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες.

Εάν ήδη διαθέτετε καταψύκτη, δεν είναι απαραίτητο να αποκτήσετε ψυγείο με θάλαμο κατάψυξης. Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομήσετε ενέργεια. Για τις διαφορετικές λειτουργίες των θαλάμων κατάψυξης, μπορείτε να δείτε τα κριτήρια επιλογής.

Προτάσεις για βέλτιστη χρήση

Τοποθέτηση 
Είναι προτιμότερο να βρείτε μια θέση αρκετά δροσερή για τις συσκευές ψύξης και να μην τις τοποθετείτε κοντά σε πηγές θερμότητας, όπως ο φούρνος, το πλυντήριο πιάτων, το καλοριφέρ κλπ. Μάλιστα, οι καταψύκτες καλό είναι να μην τοποθετούνται καν μέσα σε θερμαινόμενο χώρο.

Με κάθε επιπλέον βαθμό θερμοκρασίας στο δωμάτιο όπου βρίσκεται η συσκευή, η ενεργειακή της κατανάλωση αυξάνει κατά 3%.

Η πλαισίωση μιας συσκευής προκαλεί αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, ιδίως όταν δε μεσολαβεί πολύς χώρος ανάμεσα στη συσκευή και στα τοιχώματα που την πλαισιώνουν. Ο συμπιεστής εκπέμπει θερμότητα και πρέπει να εξασφαλίζεται η καλή κυκλοφορία του αέρα, προκειμένου να επιτυγχάνεται καλή ψύξη.

Αποθήκευση τροφίμων 
Μην τοποθετείτε ζεστά τρόφιμα στο εσωτερικό του ψυγείου, αφήστε τα πρώτα να κρυώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Είναι μία από τις σημαντικότερες συνήθειες που πρέπει να αποκτήσετε, εάν θέλετε να κάνετε οικονομία.

Εσωτερική θερμοκρασία
Ο θάλαμος της συντήρησης είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να συντηρεί νωπά τρόφιμα συνήθως σε μια μέση θερμοκρασία 5°C. Συχνά χωρίζεται σε ειδικούς αποθηκευτικούς υποθαλάμους για συγκεκριμένα είδη τροφίμων.

Η ιδανική θερμοκρασία για την κατάψυξη είναι συνήθως -18°C. Είναι σημαντικό να προσέχετε τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, εάν δεν θέλετε να καταναλώνετε άσκοπα ενέργεια. Συχνά οι χρήστες διατηρούν την κατάψυξή ή τη συντήρηση της συσκευής τους σε υπερβολικά χαμηλή θερμοκρασία με αποτέλεσμα να καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια.

Συντήρηση 
Καλό είναι να μην κρατάτε ανοιχτή την πόρτα της συσκευής σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάνετε τακτικά απόψυξη στη συσκευή σας: πάχος πάγου 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ενέργειας.

Ελέγχετε τακτικά την κατάσταση του λάστιχου της πόρτας της συσκευής σας. Εάν δημιουργείται γρήγορα πάγος ή εάν ο κενός χώρος ανάμεσα στις ενώσεις είναι αρκετά μεγάλος ώστε να περνάει ένα φύλλο χαρτί, τότε το λάστιχο της πόρτας δεν είναι πλέον αεροστεγές και πρέπει να αλλαχθεί.

Επιβεβαιώνετε ότι ο αέρας κυκλοφορεί ελεύθερα πίσω από τη συσκευή και ξεσκονίζετε συχνά το πλέγμα στο πίσω μέρος του ψυγείου σας. Εάν το πλέγμα καλυφθεί από σκόνη, επηρεάζεται σημαντικά η γενικότερη λειτουργία του ψυγείου.

Ανακύκλωση παλαιάς ηλεκτρικής συσκευής 
Πολλά καταστήματα λιανικής πώλησης κατά την αγορά μιας ηλεκτρικής ή ηλεκτρονικής οικιακής συσκευής παραλαμβάνουν δωρεάν την παλαιά χρησιμοποιημένη συσκευή σας. Διαφορετικά για να ανακυκλώσετε μια παλιά συσκευή, μπορείτε να τη μεταφέρετε σε ένα από τα ειδικά σημεία συλλογής του δήμου σας ή αν υπάρχει, να καλέσετε την ειδική υπηρεσία του δήμου σας. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει σωστή επεξεργασία του ψυγείου ή οποιασδήποτε άλλης ηλεκτρικής συσκευής, με αφαίρεση και περισυλλογή των χρησιμοποιούμενων αέριων και υγρών.